Politik i Norrland

"Låt guldet från vattenkraften stanna i skogslänen

2017-03-16 10:08 #0 av: tlover

OECD föreslår att svenska kommuner får lokal beskattningsrätt, det skulle innebära att mer pengar från gruvor och vattenkraft skulle stanna i kommunen. 

Det skulle göra stor skillnad för många kommuner, Ragunda skulle tex gå från en utsatt kommun till en välställd på direkten.

Idén är inte ny, redan 1917 förelogs något liknande i riksdagen och hur många av oss i kommuner rika på tillgångar (skog, vattenkraft, malm etc) har inte tjatat om detta länge.

Däremot så måste det fördelas även med nårliggande kommuner tycker OECD så att inte tex vattenskraftkommuner blir välmående öar i ett annars fattigt område (håller själv med där).

Detta är inte något nytt, Norge, Finland, Österrike, Frankrike med flera gör redan detta.

http://www.ltz.se/opinion/ledare/lyssna-pa-oecd-och-lat-guldet-fran-vattenkraften-stanna-i-skogslanen

Jag tror detta är viktigt, delvis pga detta i artikeln

"En lokal beskattningsrätt skulle ge folk i skogslänen en känsla av att vara självförsörjande - snarare än koloniserade och utnyttjade."

Så det är bra att det tas upp av tunga aktörer som Tex OECD

Anmäl
2017-03-17 21:59 #1 av: gruvel

Så OECD anser det, liksom så många andra gjort lång tid; av och till har detta dykt upp. Sålunda under 2016 i en artikel av ett f.d. kommunalråd i Ragunda kommun. Minns inte namnet hennes nu. Det bör vara en nagel i ögat på höga vederbörande i Stockholm? För etablissemanget är det väl bättre att kamma in företagens skatt till statskassan och sedan pytsa ut vad man anser sig måsta till kommunerna i norr. Kontroll.

OECD bekymrar sig då om resursbrist i mindre bygder som hämmar utvecklingen och  den ökande snedfördelning av ekonomiska resurser i landet. Det hör till uppgifterna.

Fyra nämnda  länder åtm. gör alltså redan detta.  Och finansministern säger ju att Sverige går  bra och statens kassa inte är pressad alls. Läget gott för att  utreda OECD:s förslag.

Sedan har vi dem som menar att ägarstrukturer (ägarnas säten ligger på annan ort ofta vad jag vet)  gör det svårt att realisera  tankegången. 

Anmäl
2017-03-28 10:40 #2 av: KimE

Omförhandla miljötillstånden om inte kommunen och dess innevånare har del av intäkterna borde man inte tillåta att älvar och markområden är förstörda. Om man kräver att det byggs en laxtrappa för harsprångets 110m fallhöjd borde viljan att omfördela resurserna öka.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.