Historia

Norra Norrlands historia får skrivas om

2017-09-23 08:37 #0 av: tlover

Tidigare har man trott att det under järnåldern inte fanns järnhantering under stenåldern i Norrbottens inland men nu har man hittat järnhantering som är 2000 år gammal i Kiruna kommun.

Tidigare har jägarna och samlarna som bott där framställts som så primitiva att dom inte behövde järn men detta visar på något annat.

Järnhanteringen invandrade förmodligen in österifrån och är det en av de tidigaste järnhanteringsplatserna i norra Norrland och Nordkalotten

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/arkeologiska-fynd-skriver-om-norrbottens-lans-historia

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-09-23 08:50 #1 av: Magi-cat

Där ser man! Tummen upp

Ännu ett exempel på att historien måste skrivas om och allt sker tidigare än man trott....Intressant det där!

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2017-09-23 11:55 #2 av: gruvel

Intressant detta (och när TS rapporterar från Norrland).  De skulle ha kommit österifrån. Gissningsvis talat något finsk-ugriskt språk vilka kan ha varit än mer spridda i Norden än nu tror vissa språkforskare. Kan järnet ha använts till verktyg och jaktvapen.

Anmäl
2017-09-23 12:44 #3 av: tlover

#2 Även Samiska är ett finsk-ugriskt språk och samerna vet man flyttade in österifrån och dom har ju funnits så långt ner som Stockholms skärgård

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-09-24 18:15 #4 av: gruvel

Jo jag vet att samiskan är finsk-ugriskt, trodde detta  inte  behövde sägas. Detta faktum går gott hand i hand med gissningen ang. finsk-ugriskt språk. 

Umeåarkeologer som Björn Ambrosiani och Inger Zachrisson  i samverkan med etnografer, religionshistoriker och en professor i samiska språk  tror att en del av dem som med tiden kom att bilda en samisk etnicitet kan ha tagit sig upp längs Norges västkust  norrut och senare, när isproppen vid Storlientrakten smälte, vandrade in och hittade andra grupper i inlandet. Indicier finns i det sydsamiskan är så skarpt skild från övriga samiska dialekter, och att åtm. en del samer har genetiska markörer som bör att tagit tusentals år att komma till stånd i isolering från andra grupper.  De anser också att andra grupper av "blivande" samer kom upp till norr via Baltikum - Finland,  förmodligen storparten denna  väg.  Vi får kanske tänka oss en viss "smältdegel" i norr där även Fosna- och Komsakulturernas bärare i nordligast Norge kan ha varit med. 

Ja de har funnits långt ner i Svealand - Södra Norrland. Det är visst inte så länge sen (1800-tal?) Gävletrakten hade sockensame som skötte vissa sysslor.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.