Sameland

Jägare blev tvungen att skjuta björn i nödvärn

2017-09-25 08:33 #0 av: tlover

Vid en älgjakt då en av jägarna gick i skogen med sin hund  Arjeplogs kommun så dök helt plötsligt en björn upp 12-15 meter från jägaren och vrålar.

Björnen börjar rusa mot jägaren och han skjuter ett skott, backar, laddar om och skjuter ett till skott. Först då fallen björnen ner död där jägaren stod innan han började backa.

Jägaren anses i nuläget inte vara skyldig till jaktbrott då det anses vara nödvärn men björnen ska obduceras för att säkerhetställa att det stämmer överens med jägarens historia.

Jägaren var efter händelsen allvarligt chockad

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/varje-jagares-mardrom

Att björnar ger sig på människor är väldigt ovanligt men bland de få gånger som det händer är jägare med hund överrepresenterade. Ska man inte jaga så hjälper det mycket att leva om som "en människa" tex prata eller sjunga i skogen. Ser du björnspår eller en matplats för björn är det däremot bäst att gå därifrån då björnen kan känna sig trängd.

Oftast är björnen mer rädd för människor än vad vi är rädda för björnen.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-09-25 08:58 #1 av: tlover

Även vid Björna i Örnsköldsviks kommun har en björn skjutits  i nödvärn

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/man-tvingades-skjuta-bjorn-i-nodvarn

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.