Politik i Norrland

Telia slungar byar tillbaka i tiden

2018-04-06 13:36 #0 av: tlover

Många har varit med om det, att kopparnätet tas bort trots bristfällig eller ibland obefintliga alternativ.

För oss togs det bort flera år sen och jag har själv varit med om att vara tvungen att stå ute på bron (dialekt för farstukvist) för att ringa efter ambulans när karln låg på köksgolvet efter att ha huggit sig själv i benet (eller när han legat avsvimmad av andra orsaker, det är han med otur för sånt i familjen).

Henrik Gustavsson fick nyligen kopparnätet klippt till sin fjällstation. Det innebär att dom inte kan ta betalt med kort, ringa, ta emot samtal eller ens ringa sos. Händer en olycka får man gå 7 km för att få nog med täckning för att ringa.

https://www.ltz.se/logga-in/henrik-har-drivit-anjans-fjallstation-i-45-ar-nu-ryker-telenatet-och-verksamhetens-ode-ar-oklart-jag-ar-bade-ledsen-och-forbannad

Folk är arga, äldre ligger och larmar men utan täckning så kommer ingen fram, säkerheten försvinner om man inte kan larma nån.

mobilnätet är ofta inte tillräckligt och ibland obefintligt.

Ändå rivs kopparnäten ner, innan något alternativ finns.

Ibland undrar an, är det bara dom i storstäderna som ska få leva?

http://www.ltz.se/opinion/ledare/lovisa-arvidsson-telia-slungar-byar-tillbaka-i-tiden-med-sin-nedmontering-av-telenatet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-04-06 13:48 #1 av: MonicaLagerquist

Illa verkligen illa.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-04-06 14:00 #2 av: kalindas

För jäkligt! Arg

Anmäl
2018-04-06 14:17 #3 av: Huygens

Det finns inget uppenbart syfte med att ta bort fullt fungerande telefonledningar som ligger i marken. Däremot kan det finnas dolda syften, som svenska politker inte så gärna vill vädra.


Anmäl
2018-04-06 14:23 #4 av: Gronstedt

#3: Det finns ett extremt uppenbart och offentligt tillkännagivet syfte, nämligen att man inte längre vill ta ansvar för eller underhålla systemet för att man inte finner det lönsamt. Om de "tas bort" och inte bara kapas beror förmodligen på om de är värda mer som skrot än det kostar att plocka bort dem, eller på om det finns tvingade lagstiftning om avlägsnande.

Det rimliga och moraliska i detta kan diskuteras, men fördolt eller mystiskt är det inte.

Anmäl
2018-04-06 14:26 #5 av: Huygens

Hur var systemet lönsamt i första läget? Det måste har kostat en hel del att bygga. Att bara låta det vara kvar måste vara en mycket lägre kostnad.


Anmäl
2018-04-06 14:44 #6 av: Gronstedt

#5: Studera begreppen "drift" respektive "underhåll". Ett ledningssystem för telefoni kan förvisso "vara kvar" till mycket låg kostnad, men det kan inte användas utan kontroller, reparationer, teknikuppdateringar och så vidare - vilka kostar mer att utföra än att inte utföra.

Hur det var lönsamt i första läget? Det var det förmodligen inte. Det var på intet sätt ovanligt att lokalsamhällen eller rentav enskilda personer byggde ledningar. På den tiden Telia var Televerket fanns en statlig vilja att se till att alla medborgare hade tillgång till grundläggande samhällstjänster, och dit räknades telefoni. Telegrafverket och senare Televerket byggde nät och köpte lokala nät för att skapa ett sammanhängande helt, och då fanns också möjlighet att utjämna kostnader mellan lönsamma och mindre lönsamma grenar i näten. För att inte tala om att statliga verk var just statliga och därmed hade andra krav på lönsamhet än vinstdrivande företag.

Anmäl
2018-04-06 14:48 #7 av: Huygens

Om det är så olönsamt borde det vara en förtjänst för Telia att sälja av nätverket till privata i så fall, istället för att gräva upp kabeln.


Anmäl
2018-04-12 10:04 #8 av: tlover

Elly och Torsten måste ge upp sin stuga när Telia klipper näten.

Dom vågar inte fara dit utan möjlighet att kalla på hjälp om något händer. För att få mobiltäckning måste dom åka över en sjö och sen köra i 7 km

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/J1RPa4/telefontackning-ar-ingen-rattighet?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-04-12 12:28 #9 av: Huygens

Jag betraktar telenätet som en samhällsfunktion som ett privatföretag som Telia inte har rätt att förstöra, då det redan betalats av, genom miljontals abonnenter i Sverige.

Regeringens kanske främsta arbetsuppgift är att hålla samhällsfunktioner fungerande som posten, sjukvården, skolorna, polisen och telenätet. Att svenska regeringen i det läget lägger sej platt för Bilderberggruppen är svek mot Sverige.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.