2018-04-26 22:00 #0 av: Göstage

För den som växte upp  i TV:s barndom blev vissa TV-profiler nästan som personligt bekanta. Två som jag minns med välbehag är de norrländska medarbetarna Eric Forsgren och Torsten Åhlander, och ikväll blev det återseendets glädje när SVT sände ett program om den förstnämnde (kan ses på SVT Play ett halvår framåt).

Eric Forsgren fyller nittio i år, bruten i kroppen men den vakna och intresserade blicken visade sig finnas där fortfarande, och minnet verkar vara intakt. Det var intressant att höra hur man gjorde ett reportage i flera år innan man kunde se vad man spelat in - filmerna skickades till Stockholm med flyget och redigerades där innan sändning. Forsgren och hans trogne vapendragare fotografen Per-Åke Blidegård (som tragiskt nog omkom under en inspelning) som hade ett område stort som Svea- och Götaland tillsammans att bevaka fick under reportageresorna ringa hem till Erics fru ungefär var femtonde mil via någon telefonkiosk och "höra om det var något från Stockholm". Oftast var det inget, men ibland fick de lägga om kursen och åka en massa mil åt ett helt annat håll för att göra ett reportage om en färsk nyhetshändelse.

Många av oss gamlingar fick nog våra tidigaste kunskaper av landet i norr tack vare Eric och Torsten (den senare även han i livet), två folkbildare i ordets bokstavligaste mening. Många inslag serverades dessutom med norrländsk underfundighet. och deras intervjuobjekt var inte sällan förbluffande vältaliga och avspända, vilket säkert berodde på att de kände förtroende för reportrarna.

Trevligt nog finns en del program av och med dessa TV-pionjärer att beskåda på nätet, bl.a. i SVT:s Öppet arkiv.